Spring «Break»

God kveld, Norge! 

Dinne veka he ej det dei so fint kalla spring break. Ej kalla det undervisningsfri. For ja, vi he fri frå skule, men det betyr IKKJE at en he fri frå skuleARBEID. For i samband med at vi he undervisningsfri so fekk vi ekstra lekse i biomekanikk, må bjynde på 2 presentasjona, en lab-rapport go må lese til en midterm. Kjekt, hæ? 

Bilde

Men nok syting. Studiane e tross alt grunnen til at ej kom hit so det e vel so sjølpåført som det kan bli. Det e rart når en he vore her ei stund. En gløyme liksom at en bur i et anna land. Plutselig so slår det mej at ej bur i USA. Då blir ej litt sjokka og tenke: KORLEIS skjedde det? 

Amerikalivet består stort sett av skule og atter skule. Det e utrulig lite spennande so skjer om ej må få sei det rett ut. Innimylla teke ej turen til NYC for litt forandring, men i det siste he det blitt heller sjelden. I byen går vi stort sett ut å ete, går på en fest, ser ei forestilling eller vasa rundt i butikka. Egentlig akkurat det samme som ej ville gjort  Bergen, det berre teke litt lenger tid å komme sej frå A til B i New York. Må innrømme at ej ikkje he vore på en skikkelig college-fest enda. Hekje vore på et skikkelig college-arrangement heller. For det første so e det større forskjell på undergrad-studenta og grad-studenta enn en skulle tru. Ditte gjelde sjølsagt ikkje alle, det må berre seiast  – sopass fair må ej nesten vere. 

Oppholdet her e longt frå sånn ej hadde sett det for mej. Det ekje dårlig, berre annleis enn ej trudde det kom til å bli. Det e….vanlig. Overraskande vanlig. I tillegg trudde ej kanskje at alle kom til å bu på campus, men realiteten e at alle i klassa mi bur minst 30 minutt med bil frå skulen – alle som en e pendlara, inkludert mej sjøl. på den måten so sjåast en kun når en kjeme på skule for å ha undervisning og ikkje i det heile tatt utenom. På den måten kan det vere litt vanskelig å ha et sosial liv utenom det som skjer i det tidsrommet en faktisk e på skule. Det merkast også. Erfaringa e også at folk e fæle til å avlyse avtala, ikkje holde det dei lova osv. Spesielt. Kanskje ej faktisk må finne mej norske venna. For det e andre norske på skulen min, ej berre vekkje KAR dei e. Det står so fint i dinne artikkelen om Norge og Nordmenn http://adventureawaits.dohop.com/norway-the-most-beautiful-country-in-the-world :

Despite common belief, Norwegians are not unfriendly nor arrogant. In fact, once you make a Norwegian friend, chances are you have one for life. The vikings are loyal and genuine by nature, however you must first make an effort to pierce through their Scandinavian wall of stand-offishness. The reward will be great, I assure you.

Du kan ikkje forvente det samme frå monge her borte. Mykje ord og mykje snakk, men heller få he tid til nye venna og bekjente i dei hektiske liva sine. Det e vertfall mi erfaring (og kan strengt tatt ikkje generaliserast). Ej må understreke at heller ikkje ditte gjelde alle. Folke e veldig kjekke og hyggelige, men en kan aldri heilt vite om det e reelt eller om det e fake. Ingenting vondt om folk flest her. Ej he enda ikkje møtt et ondt menneske. Folk flest e veldig hyggelige, dei spør om korleis du he det (sjølom dei egentlig ikkje bryr sej om svaret), dei helde døra for dej, smile, ønska dej en god dag, levera alle pakka so kjeme i posten på døra og e veldig hjelpsame berre en spørr. Viss en klare å legge dei djupare tinga frå sej so e ditte ting so e med på å gjere dagen din god! En føle sej sett – skal ikkje kimse av det. Dei e gode på det her borte. 

Bilde

Nå måkje dokke sitte å tenke at det e grusomt å gå på skule i USA fordi det e det virkelig ikkje og ej angra ikkje det spor på at ej reiste hit. Det e en opplevelse ej ikkje kunne tenke mej å vere uten! Men det vart ikkje slik ej hadde tenkt. Det vart annleis, både positivt og negativt. Ej hadde kanskje urealistiske forventninga? Kanskje trudde ej dårligare om mej søl enn ej hadde grunn til? Kanskje. Men en ting e sikkert, Det e utrulig lærerrikt å studere i et anna land! Ej lære utrulig mykje om mej sjøl og andre kvar dag. Ej utvikla mej, blir bedre, klokare og meir reflektert kvar dag. Det e godt å oppleve at en lære noke nytt – kvar einaste dag. Det e godt å mestre ting en ikkje trudde en kom til å mestre. Det e kjekt å få bedre resultat enn en antok at en kom til å få. Ditte e ting ej kanskje aldri ville få opplevd heime i Norge. Ditte e lærdom ej kanskje aldri hadde fått haddikkje ej reist. Ditte e minne og erfaringa ej vil sette pris på for resten av mitt liv! Det e ganske flott å tenke på. 

Bilde

 

Ser du bæsjen?

 

 

Advertisements
  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: